Sci-fi, fantasy, vámpíros, humoros, kalandos, illusztrált...                       

MEZTELEN ÜGYNÖK szórakoztató folyóirat a könnyű, fantasztikus novellák kedvelőinek...

Honlap-menü


Statisztika


Keresés


ReklámokAz Ön belépési neve Vendég · Csoport "Vendégek"Üdvözöllek, Vendég · RSS 2019.Jan.19, 02:03

12:37
Pályázati Értesítő - 2012. augusztus 31

Tisztelt Pályázók, Kedves Barátaink!

A pályázati kiírás (és a közben eszközölt egy hónapos hosszabbítás) szerint elérkezett az ideje, hogy értékeljük a beérkezett pályaműveket és a Ti nagyon lelkes, szép munkátokat.

Az értékelés kihirdetéséhez létrehozok egy csoportot a Gmail-ben a Ti levélcímeitekkel és minden pályázóhoz elküldöm ezt a dokumentumot, valamint a MEZTELEN ÜGYNÖK egyéb fórumain is közzéteszem.

Általános értékelés:

Tíz alkotótársammal együtt értékeltük az alkotásokat (köszönet nekik ezúton is). Kevés híján ötven mű érkezett, ami nagy szó, ahhoz képest, hogy szinte csak a saját fórumainkon reklámoztuk a lehetőséget.

Arra kérek minden pályázót, hogy akiket itt most nem emeltem ki, mint „nyerteseket”, azok se keseredjenek el, továbbra is írják, rajzolják, küldjék az alkotásaikat. Egyrészt a www.irjunk.hu honlapra töltsék fel, másrészt nekem is küldhetik. Az alkotói fórumként működő honlapra persze célszerűbb küldeni, mert az aktív tagság (akik között már sok nyomtatásban is megjelenő írótárs van) kivesézi, véleményével segíti az alkotókat. Még egy írói akadémián sem lehet annyit tanulni, mint tucatnyi – a művészetet naponta megélő – szellemi ember tanácsából.

Azok, akiket lentebb kiemelek, ugyanezt fogadják meg! Vagyis nem kész írók ők sem (mi sem vagyunk). Ezt azért is kijelenthetem, mert a pályamunkák között voltak alig értékelhetőek, amolyan „állatorvosi lovak” is, alaki, formai hibáktól hemzsegők. Némelyik gyerekesen éretlen volt, amin persze mosolyogtunk, hiszen feltételeztük, hogy még fiatal (esetleg gyerek) az alkotója. Persze nekik a legkönnyebb, mert többször annyi idő áll előttük az íróvá váláshoz, mint nekünk, öreg csontoknak (bocs). A gyerek korú alkotóinkat ezúton is külön megéljenezzük, mert szeretjük őket: ÉLJEN!!!

Szóval tizenhárom olyan munka maradt az értékelgetés végére, ami az általunk alkalmazott pontozással magas pontszámot ért el. (Ezután megfigyelhető volt egy nagy pontbeli különbség, vagyis az ezeknél „gyengébb” alkotások nagyon elmaradtak a tizenhárom mögött.)

A kiírás alapján tízet emelünk ki, ebben az utolsó döntésben csak a magunk által adott pontok számítottak, nagy sajnálatomra, mert a picit lemaradt három pályázót is szívem szerint kiemelném, de a kiírás azért van, hogy betartsuk.

A témanyitó mondathoz itt érkeztem vissza, hiszen a legjobbak sem tetszettek mindannyinknak egyformán. Sőt, volt egy-két eset, hogy bár a többségünk ebben a mezőnyben az adott alkotást jónak ítélte, egyik társunk egyszerűen minősíthetetlenül gyengének mondta. Szóval a „nyerteseknek” is van mit tanulniuk!

A tíz kiemelt írónak el fogom mondani, hogy általában milyen vélemény alakult ki bennünk az ő műveikről.

Ebben az általános részben a rajzos művekről még nem szóltam. Azokkal kapcsolatban annyira speciális helyzet alakult ki, hogy csak lentebb, a „Képi alkotások” címszónál tudom azt részletezni.

Irodalmi alkotások:


       Az értékelésben – a Pályázati Kiírásban leírtak szerint – nem állítok rangsort, hanem csak az általunk legjobbnak talált tíz alkotást fogom kiemelni.

A szerző neveként, ahol írói álnév volt feltüntetve, ez esetben azt említem, ahol ilyen nem volt, ott a saját nevét.

Tehát sorrend nélkül a tíz legjobb irodalmi alkotás:

Kentaur: Az igazi vámpír

Simon Lehel Zoltán: Alkony és telihold

Bakti Viktor: Elkárhozott messiások

Curia Gloire: Lopott vér

Flórián Judit: A jövő nemzedéke

Haidey: Szipolyok

Freeb: Valóra vált mese

Lylia Bloom: Vámpírpanasz

Krysta Hans: A3

Luigi Vercotti: Bölcső és sír

A felsorolt alkotók állandó, alkotói hozzáférésű felhasználónevet kapnak a www.irjunk.hu honlapra, és ha lesz módom a pályázathoz kapcsolódó, nyomtatott anyagot kiadnom (ennek több, mint ötven százalék esélye van, határidőt nem tudok rá mondani), akkor mindannyian megjelennek.

A honlapra feltétlenül regisztráljanak, én pedig ott beállítom a jogosultságukat, amivel már önállóan tudnak alkotásokat feltölteni, hozzászólni.

Tanácsolom, hogy a pályamű feltöltésével kezdjék az ottani szereplésüket, ezzel egyrészt nekem is „megspórolják” a már említett tájékoztató levelet (ki, hogyan értékelt), másrészt azoktól az alkotótársainktól is véleményeket kaphatnak, akik magában a bírálói tevékenységben nem vettek részt. Mivel a Pályázati Kiírásban erre nincs megkötés, miért ne csinosíthatnák, korrigálhatnák a művüket, mire az nyomtatásban is megjelenhet.

Végül pedig, ha nem lesznek meg az anyagiak a papíros megjelenéshez, akkor is kilépnek az alkotók a nagyobb nyilvánosság elé, olyan módon, hogy a Civil Rádióban kedd esténként futó MEZTELEN ÜGYNÖK Szórakoztató Irodalmi Magazin adásában hangos könyvként beolvasásra kerülhetnek. Én minden hangossá tehető anyagnak örülök, és mi lenne erre alkalmasabb, mint a novella terjedelmű írásaitok?

Képi alkotások:

Sajnos mindössze öt pályázó hat darab alkotása érkezett ebben a kategóriában.

Talán legközelebb nem keverem a művészeti ágakat egy pályázatban, mert ez eléggé lehangoló mennyiség. Az okára csak abban találok magyarázatot, hogy képzőművészek, amatőr rajzolók tudomást sem szereztek a pályázatról, hiszen elsősorban írással foglalkozunk. Feltételezem, hogy olyanok hallottak csak erről a lehetőségről, akik hozzám hasonlóan a betűvetésen kívül több műágban is próbálgatják magukat.

Sokáig dilemmában voltam, hogy mit tegyek, mert ezen „nagy számú” képi alkotásoknak is csak a fele alkalmas bármilyen bemutatásra.

Először arra gondoltam, hogy a három jobbat emelem ki, de ez nem felel meg a kiírásnak és azt nekem, a kiírónak kell leginkább követnem.

Ezért azt találtam ki, hogy megemlítem mind az öt alkotó hat alkotását és privát levélben elmondom nekik, hogy ki kap közülük állandó alkotói hozzáférést a www.irjunk.hu honlapon való publikáláshoz, illetve kinek a rajzát szeretném majd felhasználni, ha lesz a pályázathoz kapcsolódó nyomtatott anyag. Így megtisztelem a diszkréciómmal azokat is, akik beletették a munkájukat, de nem „nyertek” ebben a megmérettetésben. A fő célom, hogy mindenki alkosson, senkinek a kedvét nem vehetem el, amikor ilyen kevés alkotás érkezett ebben a kategóriában.

A hat alkotás tehát sorrend nélkül:

Lau: Vámpíros rajz

Bodnár Zsófia: 1. rajz

Bodnár Zsófia: 2. rajz

Juhász Ernő: Modern vámpír – adathalász

Keczán Rita: Rajz

Kentaur: Vámpír

Összegzés:

Sikeresnek érzem a pályázatot, mindenki beletette azt, amire képes volt.

A művészet lényegét is megtapasztaltuk, az alkotásvágy folyamatát is átéltük közben, ez volt az igazi cél.

Aki most nem lett kiemelve, az is jöjjön az alkotói fórumainkra, olvasson, írjon, rajzoljon, mert csakis önmagáért teszi. Az amatőrt a profitól szerintem csak az különbözteti meg, hogy a profira a családtagjain, barátain kívül mások is kíváncsiak. Ti már mindenképp kíváncsiságot, őszinte érzelmeket gerjesztettetek bennünk, tehát mindenki megkapta az öt perc hírnevét.

Köszönöm a részvételt, azzal búcsúzok, hogy egy kicsit minden résztvevőt a barátomnak érzek, maradjatok a közelemben (közelünkben), ne szakadjon meg ez a barátság!


Andy Baron főszerkesztő


Copyright Andy Baron © 2019